Sätt att komma igång med löpning

Listan på hälsofördelar som löpning ger kan göras nästan hur lång som helst. Vanligast är att man lättare håller energinivån uppe, vilket kan påverka humöret i positiv bemärkelse, och det är lättare att hålla sin vikt. För den som behöver fler anledningar att snöra på sig löparskorna kommer här en hel del matnyttigt. Både lite udda och traditionella idéer.

Starta en löparblogg

Att starta en löparblogg kan ge rätt spark i baken att komma igång med sin träning. Många är dessutom intresserade av hur en nybörjare kommer igång, och det finns massor av teman att skriva på. I etern finns dessutom många löparbloggar som i det närmaste erbjuder ett heltidsjobb för somliga, då det går att ta betalt för samarbeten och reklammöjligheter. Den som startar ett eget företag i hopp om att kunna leva på sin blogg, eller andra idéer för den delen, kan lätt få ihop ett startkapital genom ett mindre företagslån. Glöm då inte bort att jämföra olika företagslån hos fakturino.se för att få en så bra deal som möjligt. När man har en fungerande blogg kommer träningen att gå som smort. Det är mångas dröm att få arbeta med sitt intresse.

Sätt upp ett tävlingsmål

Att sätta upp ett klart tydligt mål, gör träningen mer strukturerad. Att anmäla sig till ett lopp som går av stapeln ett år framåt kan vara lite väl lång tid att planera för de flesta, dessutom kommer en vinter att passera emellan, då man riskerar att tappa tråden. Så det är bra att börja planera för ett mål tidigt på våren och utföra det senast under hösten. Sex till åtta månader är en lagom tid för att på ett roligt och tryggt sätt hinna förbereda sig. Är man helt nybörjare på löpning, får man räkna med upp emot två månader till vänjning där man alternerar löpning med gång. Att gå ut för hårt kommer ge skador på knän, leder och ligament. Det är med andra ord viktigt att börja mjukt, och låta kroppen vänja sig vid belastningen som löpning medför.

Vad ska man undvika?

Man bör undvika att ha exempelvis ett viktmål, som anledning att löpträna. Det är dödsdömt, och man kommer ganska snart att tappa suget. Bättre då att ha ett annat huvudmål, så kommer trivselkilona att rasa utav bara farten. Genom att fokusera på vissa saker tenderar andra saker också att falla på plats. Man ska också undvika orealistiska målsättningar, som att springa maraton på en alltför bra tid. Löpning tar tid att bli bra på, och även ens ålder påverkar vad som faktiskt är möjligt. Bättre då att tävla mot sig själv, och strunta i andra. Det finns några “dröm” gränser, som både är realistiska och lagom svåra att ta för motionärer i alla åldrar. Dessa brukar vara:

  • Maraton under fyra timmar.
  • Milen under 45 minuter.
  • 5 km under 20 minuter.

Men för den som vill vara något mer försiktig kan följande vara bra målsättningar:

  • Genomföra ett maraton.
  • Milen under en timme.
  • Fem kilometer under en halvtimme.
Sätt att komma igång med löpning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå till toppen
zakra