Lek och sömn

För att det ens ska vara möjligt att sova bra så behöver sovplatsen vara bra och vilsam. Det ska vara bekvämt i sängen och rent och helst dofta gott också. Det behöver vara svalt i rummet och varmt under täcket om vintern. På sommaren får det vara svalt under täcket också. Nattkläderna, om man har några på sig, behöver vara lösa och mjuka så de inte klämmer eller stramar någonstans under natten.

Om man vaknar med muskelvärk på morgonen så behöver man fundera på om det är liggplatsen det är fel på eller om man har för mycket bekymmer som tynger en just nu. Båda dessa saker kan göra att musklerna spänner sig under natten och stör nattsömnen som är så viktig.

Men om allt är bra med sömnen så är det bra att glädja sig över det och sätta upp det på pluskontot. Det är viktigt att vara glad och tacksam över allt som fungera i ens liv. Det är många som vittnat om att just glädje och tacksamhet över allt som är bra i ens liv höjer ens livskvalité avsevärt. Det kan vara värt att tänka på.

Och då kommer vi till hur viktigt det är med lek även om man är vuxen. Som småbarnsförälder så har man ju fördelen av att ha en anledning att leka och busa med sina barn. Men om man inte har barn som man kan leka med så är det bra om man kan börja leka med sin partner till exempel eller med sina vänner. Lek är så mycket mer än att bygga med lego. Man kan springa i kapp, kasta snöbollar, rulla sig i snö och göra änglar, flyga drake, kasta frisbee och många andra saker som gör livet glatt. Att behålla barnasinnet livet ut är stärkande för hälsan och immunförsvaret. Att se komedier och skratta mycket är inte bara roligt utan också hälsosamt.

Lek och sömn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå till toppen
zakra