Hur upprätthåller man god hälsa

Om man förstår att god hälsa handlar om både kropp och själ så förstår man att det är flera delar som tillsammans ger förutsättningar för god hälsa.

De viktigaste sakerna som behöver fungera väl i ens liv är goda relationer, bra kosthållning, lagom med motion, bra vila och en hälsosam livsstil. Dessa ingredienser upprätthåller god hälsa både fysiskt och psykiskt.

Om vi är överens om att goda relationer får oss att må bra inom bords så är det också lätt att inse att kroppen också får del av det inre välmåendet. Man kan känna i hela kroppen hur någons leende mot en plötsligt lyser upp ens dag. Det är ett vitaminpiller som träffar en rakt i hjärtat. Likadant är det med vänliga ord, en vänlig klapp på axeln, småprat med vänner och bekanta. Allt detta påverkar fysiken på ett positivt sätt.

Bra kosthållning innebär att man är noga med att äta mat gjord på hälsosamma råvaror. Att man äter sig mätt på sånt som är nyttigt och gott samtidigt. Det är också viktigt att njuta av maten man äter. Bra råvaror och mat som man lagat från grunden ger oftast mest näring. Det är också viktigt att äta näringstät mat i synnerhet i tider då man kanske har det stressigt på jobbet eller privat. Då kan det vara befogat att också komplettera med kosttillskott eftersom kroppen förbrukar mera mineraler och vitaminer när man är under långvarig stress. Det är ett viktigt tillskott under krävande tider i ens liv. Då ska man understödja immunförsvaret så att man kan upprätthålla den goda hälsan som man har.

Lagom med motion kan inte nog betonas för att upprätthålla en god hälsa. Vad som är lagom är individuellt. Men man kan säga att människan är gjord för att röra på sig dagligen. Ju mer stillasittande arbete man har desto mer behöver man vika tid för lite motion. Det är något alla vet. Men det är lika viktigt att unna sig välbehövlig vila. Dels under natten förstås men också att ta åtminstone en del av helgledigheten, om man har det, och vika den för att lata sig och bara vila.

Till en hälsosam livsstil hör att även gå ut i naturen ibland. Simma på sommaren, segla, vandra, plocka svamp eller något annat som man tycker är roligt eller avstressande. Att koppla ihop med naturen och naturupplevelser av olika slag brukar de flesta må bra av.

Hur upprätthåller man god hälsa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå till toppen
zakra