När man gör förändringar för att förbättra sin hälsa eller bara för att upprätthålla den goda hälsa man har så gäller det att hitta vägar som är hållbara i längden.
Att förändringarna är sådana att man orkar hålla fast vid dem är det som är garanten för att man ska lyckas och känna att man gör något bra.
Att lova sig själv att träna oftare än vad som är realistiskt i det schema som man har om dagarna är att bädda för svikna löften till sig själv. Då är det bättre att börja med något litet och sedan öka på när man märker att det blivit en vana och att det fungerar bra.
Till exempel så kan lite morgon gymnastik om 5-10 min per dag som man lyckas klara av vara en riktig språngbräda in i något mer i hälsoväg. När man lyckats med ett mindre träningsprojekt så kan man öka på, om man vill, med något annat smått som också får ge ett positivt mervärde till vardagen.
Det är samma sak med maten. Man kan börja med att göra en inventering och se vilka livsmedel man borde byta ut mot annat eller helt ta bort. Istället för att rensa ut allt på en gång så kan man göra övergången smidig genom att plocka bort det ena efter det andra med lagom tidsintervall. På det sättet kan man få en hållbar utveckling till det bättre utan att man känner att det blir tungt att avstå från sånt som man blivit van vid att äta.