Hårdare träning

Måste man verkligen träna hårt för att må bra?Svaret är att det beror på. En del människor har verkligen mycket stort behov av att röra på sig riktigt mycket. Det är egentligen helt naturligt att röra på sig under dagarna. Men för det mesta har den rörelse människan fått igenom historien varit en nödvändighet. Rörelsen har alltid haft ett syfte. Man har jagat, odlat jorden, skött om djuren, skött om hem och familj och skogen. Allt detta har varit tungt och viktigt och något som haft ett syfte. Det har sällan behövts extra motion eftersom vardagen innehållit så mycket arbete och strävan för det stora flertalet.

Idag kan man känna ett starkt behov av att få röra på sig, kanske för att det är så naturligt för människan men även för inre tankar som slipper igenom under den koncentration som hård träning ger.

Idag har rörelsen inget överlevnadssyfte i sig, om man inte gett sig iväg på en strapatsrik resa i syfte att utmana sig själv, varför en del kan känna det meningslöst med att träna på ett gym. Att träna bland maskiner vars enda syfte är att stärka ens muskler kan kännas som tid som slösas bort. Andra igen tycker det är skönt att träna på gym och tycker inte alls att det är meningslöst för att man kan koppla ihop träningstiden med resultatet det ger i kroppen.

För de människor som behöver känna att det finns ett syfte med träningen så kan ju till exempel ridsport, segling, forsränning och andra äventyrsaktiviteter ge just den där lilla extra kittlingen av överlevnadssyfte med träningen. Det i sin tur kan ge lite extra motivation till att även spendera tid på gymmet för att sedan orka mer och bättre på hästryggen, i kanoten eller på vildmarksäventyren eller varför inte bara på en lång vandring med mycket packning.

Att träna hårt i intervaller, om det sen är intervallträning under ett träningspass eller att man tränar hårt i perioder medan man däremellan tar det lugnare, kan man säga är ett sätt att träna som passar bra för kroppen.

Det märkliga är att man kan bli vältränad även om man tränar korta gymnastikpass varje dag och man kan bli vältränad om man tränar hårt med jämna mellanrum. Det verkar som att vi fortfarande är som djur biologiskt sett. Vi kan ligga i ide som björnen om vintern för att sedan rätt vad det är när vårsolen kommer fram bli aktiva och röra på oss varenda dag utan att det märks nämnvärt att man varit så passiv under hela vintern.

Hårdare träning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå till toppen
zakra