Vardagsmotion

Det står klart att vardagsmotionen är den viktigaste motionen människan kan ägna sig åt. Vardagsmotion är ju som bekant all den motion man borde få dagligdags genom att bara sköta om sina vanliga ärenden varje dag.

Men nu är det så att vardagsmotionen har förändrats genom tiderna. Det är också skillnad på hur mycket vardagsmotion människan får om man bor på landet eller i stan.

Om man tänker sig förr i tiden så fick man gå ut och hugga ved för att få värme i stugorna. Det slipper vi i dag och mycket annat också. Man behöver inte skura golven med rotborste längre. Många stryker inte sina kläder längre och man tvättar sällan kläder för hand.

Istället sitter allt fler hela dagarna på jobbet och likadant på kvällen också framför TV:n. Så den naturliga vardagsmotionen har minskat för de flesta. Det är väl mest lantbrukare, speciellt de som håller djur som fortfarande rör sig mer än vad de sitter still.

Om man tänker sig all den myckna vardagsmotionen som människan fick för bara 100 år sedan så är skillnaden himmelsvid. Då undrar man ju om det verkligen räcker med den vardagsmotion som nutidsmänniskan kan få naturligt. Underligt nog så kan det göra det. Kroppen är fantastisk.

Om man nu har ett helt stillasittande jobb och dessutom hamnar framför TV:n på kvällen så är den naturliga vardagsmotionen självklart mycket begränsad. Men man kan göra en hel del för att ändå få in mer vardagsmotion som rutin i sitt liv.

Man kan börja dagen som förr i tiden – det ansågs under första halvan av 1900-talet sunt, trots den vardagsmotion människor fick naturligt, att börja dagen med morgongymnastik – och det kan man göra idag med. Lite morgongymnastik är en bra början på fler än ett sätt. Under lunchtiden kan man ta en kort promenad. Finns det trappor på jobbet så kan man ta dem liksom med trappor hem om det finns.

Att stiga av buss eller tunnelbana någon eller några hållplatser tidigare för att gå sista biten hem är ett ytterligare steg att öka på vardagsmotionen. Har man bil är det frestande att alltid ta den när man ska iväg för att handla mat. Men man kan ju också göra så att man går till matbutiken istället för att ta bilen och bara handla så mycket som man orkar bära. Att bära lite tungt då och då belastar skelettet på ett positivt sätt. Istället för att storhandla så kan man handla lite mindre men fler gånger för att få den vardagsmotion som man så väl behöver.

Att städa och påta i trädgården är också bra vardagsmotion. Har man ingen trädgård men en balkong så kan man översålla balkongen med blommor och andra växter. Att pyssla ute om det sen är lite eller mycket ger ett välmående som själen förmedlar till kroppen.

Vardagsmotion

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gå till toppen
zakra